Mesto Prešov má nariadenie o prideľovaní nájomných bytov

27.02.2004 Celý región

Predpokladom čerpania štátnych dotácií na výstavbu nájomných bytov sa stalo na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove 26. februára prijaté ...
Predpokladom čerpania štátnych dotácií na výstavbu nájomných bytov sa stalo na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove 26. februára prijaté všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o prideľovaní takýchto bytov. Dostanú ich mladé rodiny a občania s ťažkým zdravotným postihnutím.

Ide o prvé VZN v histórii prešovskej mestskej samosprávy, ktorým sa dávajú do nájmu byty na dobu určitú a to na tri roky s maximálne dvojnásobným opakovaním predĺženia nájmu o jeden rok. Zároveň ide o byty, ktoré budú trvalo vo vlastníctve mesta a nebudú sa teda dať odkúpiť do osobného vlastníctva.
Žiadateľom môže byť okrem občana s ťažkým zdravotným postihnutím osoba, ktorej príjmy neprevyšujú trojnásobok životného minima vypočítaného pre žiadateľa. Musí mať minimálne dva roky trvalý pobyt v Prešove a jeho vek alebo vek jedného z manželov v čase zaradenia žiadostí do zoznamu uchádzačov neprekročil hranicu 35 rokov. Jedným z obmedzení pre toho, kto chce taký nájomný byt je, že nie je a nebol vlastníkom, spoluvlastníkom, nájomcom, spolunájomcom mestského, štátneho, družstevného a podnikového bytu alebo domu.
VZN má prílohu, v ktorej sú uvedené ťažké zdravotné postihnutia ako dôvod byť žiadateľom. Mestská samospráva po minuloročnom \"prečistení\" poradovníka na byty eviduje asi 500 žiadateľov. Nedá sa odhadnúť koľkí z nich budú spĺňať kritériá prijatého VZN. Ak ich bude viac, VZN počíta s vylosovaním nájomcov. Mesačný nájom (bez poplatkov za energie) by mal byť 3600 Sk.
Prijatie VZN si vyžiadala situácia okolo nedokončenej rekonštrukcie vyše 100 nájomných bytov na Majakovského a Sabinovskej ulici. Jednou z príčin bolo aj to, že mestu sa nedarilo získať štátnu dotáciu na dokončenie prác.

(jj)
 

Vyberte región